Składniki:
4 kg. ogórków najlepiej wąskich i dłuższych
1 kg. cebuli
2 szklanki octu
5 szklanek wody
3 szklanki cukru
2 łyżki przyprawy do grilla
koperek zielony
gorczyca
natka pietruszki
3 łyżki soli
Wykonanie:
Ogórki myjemy nie obrane kroimy w plastry około 2 cm. grubości. Solimy i pozostawiamy na 2 godziny. Cebulę obieramy i kroimy w plastry, solimy i pozostawiamy również na 2 godziny. W osobnym garnku przygotowujemy zalewę. Z octu, wody, soli, cukru, i przyprawy do grilla gotujemy zalewę. Do słoików na spód dajemy pokrojony koperek, troszkę osączonej cebuli ,pokrojoną natkę pietruszki, gorczycę ,plastry ogórków i zalewamy to gorącą zalewą, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 5 minut. Wyciągać z wrzącej wody ,aby ogórki nie były miękkie .