Składniki:

 

4 kg. ogórków najlepiej wąskich  i dłuższych

1 kg. cebuli

2 szklanki octu

5 szklanek wody

3 szklanki cukru

2 łyżki przyprawy do grilla

koperek zielony

gorczyca

natka pietruszki

3 łyżki soli

 

Wykonanie:

Ogórki myjemy nie obrane kroimy w plastry około 2 cm. grubości. Solimy i pozostawiamy na 2 godziny. Cebulę obieramy i kroimy w plastry, solimy i pozostawiamy również na 2 godziny. W osobnym garnku przygotowujemy zalewę. Z octu, wody, soli, cukru, i przyprawy do grilla gotujemy zalewę. Do słoików na spód dajemy  pokrojony koperek, troszkę osączonej cebuli ,pokrojoną natkę pietruszki, gorczycę ,plastry ogórków i zalewamy to gorącą  zalewą, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 5 minut. Wyciągać z wrzącej  wody ,aby ogórki nie były miękkie .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *