Składniki;

2 – 3 kg ogórków gruntowych najlepiej średnich rozmiarów
3-4 cebule
gorczyca

Zalewa:

1 litr wody
1i ½ szklanki octu
3 szklanki cukru
1 przyprawa curry 20g
1 i ½ łyżeczki soli

Wykonanie;

Zalewa;

Składniki zalewy zagotować.

Ogórki dokładnie umyć.
Do umytych, wyparzonych słoików włożyć ogórki ,ogórków nie obierać ze skórki.Ogórki mogą być w całości lub dowolnie pokrojone ,zależy od wielkości ogórków wzdłuż na pół, na ćwiartki lub w plastry.Do słoików na dno pokroić 4-5 plastrów cebuli, 1 łyżeczka płaska ziaren gorczycy.
Gorącą zalewą zalać ogórki, i zamknąć słoiki, pasteryzować 5 minut od czasu zagotowania się wody w garnku w którym są słoiki. Wystudzić wynieść do spiżarni lub piwnicy w zimie jak znalazł.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *