OGÓRKINA OSTRO


Składniki:

5 kg. ogórków
8 łyżek soli
6 łyżeczek chilli w proszku
16 łyżek oleju
3 główki obranego z łupin czosnku
1,2 kg. cukru
3 szklanki octu

 

Wykonanie:

Ogórki umyć i pokroić w kawałki około 3-5 cm. Posypać solą i zostawić na 12 godzin, aby puściły sok. Odlać płyn i wymieszać ogórki z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Ocet z cukrem zagotować i wystudzić. Na patelnię wlać olej, wsypać chilli i krótko podgrzać, wystudzić. Zawartość patelni zmieszać z zalewą z cukru i octu. Płynem zalać ogórki, odstawić na 24 godziny potrząsając naczyniem od czasu do czasu, by zalewa dobrze pokryła każdą część warzywa. Pod wpływem płynu ogórki się pomarszczą. Przełożyć je do słoików i odstawić do spiżarni. Pasteryzować 5 minut od chwili zagotowania się wody.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *