Składniki :

4kg. ogórków gruntowych

6 sztuk czerwonej papryki

2 cebule

gorczyca

ziele angielskie

liść laurowy

 

koper najlepiej suszony

Zalewa:

3 i 1/2 litra wody

0,8 litra octu (10%)

600 g. cukru

110 g .soli

suszone płatki papryki czerwonej

Wykonanie:

 

Składniki zalewy wymieszać, zagotować, pozostawić do wystygnięcia. Ogórki umyć, pozostawić w skórach. Paprykę wydrążyć, umyć, pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w krążki. Dałam po jednym do słoika. Do słoika wkładać ogórki, paprykę, pół łyżeczki gorczycy, 1 ziele angielskie, 1 liść laurowy, 1 łyżeczkę suszonych płatków papryki czerwonej. Zalać zimną zalewą. Pasteryzować krótko 5minut od zagotowania (żeby ogórki były twarde), zaraz wyjąć z garnka. Pozostawić do wystygnięcia. Wynieść do spiżarni .

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *