Składniki :
4kg. ogórków gruntowych
6 sztuk czerwonej papryki
2 cebule
gorczyca
ziele angielskie
liść laurowy
koper najlepiej suszony
Zalewa:
3 i 1/2 litra wody
0,8 litra octu (10%)
600 g. cukru
110 g .soli
suszone płatki papryki czerwonej
Wykonanie:
Składniki zalewy wymieszać, zagotować, pozostawić do wystygnięcia. Ogórki umyć, pozostawić w skórach. Paprykę wydrążyć, umyć, pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w krążki. Dałam po jednym do słoika. Do słoika wkładać ogórki, paprykę, pół łyżeczki gorczycy, 1 ziele angielskie, 1 liść laurowy, 1 łyżeczkę suszonych płatków papryki czerwonej. Zalać zimną zalewą. Pasteryzować krótko 5minut od zagotowania (żeby ogórki były twarde), zaraz wyjąć z garnka. Pozostawić do wystygnięcia. Wynieść do spiżarni .