Składniki;

 

6 kg. ogórków gruntowych

natka selera

5 łyżeczek białej gorczycy

2 duże cebule

 

Zalewa;

 

1 opakowanie przyprawy curry

3 litry wody

2 szklanki cukru

1i½ szklanki octu

3 płaskie łyżki soli

 

Wykonanie;

 

 

Ogórki obrać,pokroić w plastry, ułożyć pionowo w słoikach. Do każdego słoika dodać 2 – 3 liście z natki selera.

zalewa;

Wodę zagotować, do wrzątku dodać składniki zalewy i cebulę obraną,pokrojoną w plastry ostudzić. Zalać pikle. Pasteryzować 5 – 10 minut od chwili zagotowania się wody w garnku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *