Składniki :

 

1kg. ogórków mniejszych pokrojonych w słupki

koper

1główka czosnku

gorczyca

ziele angielskie

pieprz w ziarenkach

 

Zalewa:

 

4 litry wody

4 i 1/2 szklanki cukru

8 łyżek soli

2 ketchupy Pudliszki pikantne

2 szklanki octu 10 %

Wykonanie :

Umyte i odsączone ogórki pokroić w słupki. W wyparzonych słoikach na dno ułożyć koperek pokrojony, ząbek czosnku i 1/4 łyżeczki ziaren gorczycy, 2 ziarenka ziela i 2 ziarenka pieprzu. Następnie ciasno ułożyć ogórki.


Zalewa:


Z podanych składników zagotować zalewę, gorącą zalewą, zalewac słoiki, zakręcic i pasteryzować w gorącej wodzie około 10 minut od chwili zagotowania się wody w garnku.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *