Składniki:
2 kg. ogórków
1 szklanka octu
4 szklanki wody
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka ziela angielskiego
2 łyżki soli
10 dag. cukru
kilka liści laurowych
1 łyżka gorczycy
kawałki chrzanu
kilka cebulek pociętych w piórka
kilka ząbków czosnku wg. uznania na słoik
1 – 2 małe papryczki chili
gałązki kopru
Wykonanie:
Ogórki dokładnie umyć. Ułożyć warstwowo w wyparzonych słoikach. Dodać przyprawy i koper. Cebulki obrać, pokroić w plasterki lub piórka,do każdego słoika włożyć papryczkę (uważać na oczy – papryczka jest ostra i nie należy ręką przecierać twarzy i oczu,) poukładać na ogórkach. Ocet wymieszać 1 do 4 z wodą, solą i cukrem, zagotować. Gorącym zalać ogórki. Słoiki dokładnie zamknąć, odstawić do ostygnięcia. Pasteryzować 5-6 minut od zagotowania. Zanim ogórki będą gotowe do jedzenia, powinny stać około 6 dni aż się zamarynują.