OGÓRKI Z PAPRYCZKĄ CHILI

Składniki:

2 kg. ogórków

1 szklanka octu

4 szklanki wody

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka ziela angielskiego

2 łyżki soli

10 dag. cukru

kilka liści laurowych

1 łyżka gorczycy

kawałki chrzanu

kilka cebulek pociętych w piórka

kilka ząbków czosnku wg. uznania na słoik

1 – 2 małe papryczki chili

gałązki kopru

Wykonanie:

 

Ogórki dokładnie umyć. Ułożyć warstwowo w wyparzonych słoikach. Dodać przyprawy i koper. Cebulki obrać, pokroić w plasterki lub piórka,do każdego słoika włożyć papryczkę (uważać na oczy – papryczka jest ostra i nie należy ręką przecierać twarzy i oczu,) poukładać na ogórkach. Ocet wymieszać 1 do 4 z wodą, solą i cukrem, zagotować. Gorącym zalać ogórki. Słoiki dokładnie zamknąć, odstawić do ostygnięcia. Pasteryzować 5-6 minut od zagotowania. Zanim ogórki będą gotowe do jedzenia, powinny stać około 6 dni aż się zamarynują.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *