OMLET Z FARSZEM GRZYBOWYM

Składniki:

 

750 g. mieszanych grzybów (Np. pieczarki, kurki, maślaki)

4 szalotki

100 g. chudego wędzonego boczku

5 łyżek sklarowanego masła

 sól

pieprz

1/2 łyżeczki octu balsamico

12 jajek

 1pęczek koperku

1 pęczek natki pietruszki

1 pęczek bazylii

125 ml. gazowanej wody mineralnej

 

Wykonanie:

 

 

Grzyby oczyścić wilgotną ściereczką, pokroić w ćwiartki lub przekroić na pół. Szalotki obrać, okroić w cienkie cząstki. Boczek pokroić w kostkę, wytopić na 1 łyżce masła. Dodać grzyby i szalotkę, wymieszać i dusić pod przykryciem około 15 minut. Doprawić solą, pieprzem i octem.  Jajka wbić do dużej miski i roztrzepać. Zioła opłukać, osuszyć, posiekać, wymieszać z masą jajeczną. Dodać sól, pieprz i wodę mineralną, ubić. Z masy jajecznej kolejno usmażyć 4 omlety (każdy smażyć około 7 minut na 1 łyżce sklarowanego masła). Kiedy wierzch omletu się zetnie, omlet zsunąć na talerz i nałożyć farsz grzybowy. Można ozdobić bazylią i podać ze schłodzonym piwem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *