Składniki:
5 jajek
13 dag. mąki
1 i 1/2 szklanki mleka
25 dag zielonych winogron bezpestkowych
3 marchewki
2 małe cukinie
1 pojemnik (20 dag) śmietany kremówki.
15 dag. twarożku
4 łyżki pestek słonecznika
2łyżki oleju
1 łyżka masła lub margaryny
sól
pieprz
bazylia
ewentualnie liście winogron do dekoracji
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek. Zmieszać mąkę z mlekiem i żółtkami. Zrumienić pestki słonecznika na suchej patelni. Zdjąć z patelni, ostudzić .Obrać marchewki, umyć, pokroić w plasterki. Oczyścić i umyć cukinie, również pokroić w plasterki. Gotować marchew 8 minut w lekko osolonej wodzie, wrzucić cukinię w połowie czasu gotowania. Opłukać winogrona, oderwać od łodyżek. Rozgrzać tłuszcz na patelni, dobrze podsmażyć przygotowane warzywa. Wrzucić winogrona, przez chwilę smażyć azem. Wlać śmietanę, zagotować. Dodać twarożek, podgrzać w sosie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią. Ubić na sztywno białko ze szczyptą soli. Dodać do ciasta, dokładnie wymieszać. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju, smażyć kolejno cztery omlety .Zdejmować z patelni, napełniać nadzieniem. Układać na czterech talerzykach, posypać zrumienionymi pestkami słonecznika. Udekorować listkami winorośli. Podawać omlety bezpośrednio po przygotowaniu.