Składniki:
Salsa:
2 pomidory (oczyszczone z pestek i pokrojone w kosteczkę)
1/2 posiekanej czerwonej cebuli
1 papryczka jalapeńo (posiekana)
2 łyżki posiekanej kolendry
łyżka soku z limonki
sól
pieprz
Omlet:
4 jajka
1 łyżka masła
3 plastry bekonu (wysmażone na chrupko na suchej patelni)
awokado (obrane i pokrojone w cienkie plasterki)
5-6 dag. startego żółtego sera
Wykonanie:
Przyrządzić salsę, delikatnie mieszając ze sobą wszystkie jej składniki. Przyprawić solą i pieprzem. Jajka roztrzepać z 2 łyżkami wody, przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozpuścić połowę masła, wlać połowę masy jajecznej i smażyć minutę. Na połowie omletu rozłożyć połowę bekonu, awokado i sera, smażyć jeszcze minutę. Omlet złożyć na pół, odłożyć w ciepłe miejsce. Z pozostałych składników usmażyć drugi omlet. Podawać z salsą pomidorową.