Składniki:

4 jajka

2 strąki kolorowej papryki

2-3 dymki wraz ze szczypiorem ?

10 dag. fasolki szparagowej

10 dag. brokułów

10 dag. kalafiora

1 marchewka

2 łyżki mąki

4 łyżki masła

3 łyżki oleju

suszone zioła prowansalskie

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Warzywa obrać, umyć, osuszyć. Jajka roztrzepać, wymieszać z mąką (można dodać dwie łyżki mleka). Przyprawić. Brokuły i kalafior podzielić na różyczki. Fasolkę pokroić na kawałki. Marchewkę pokroić w zapałkę, paprykę w paski, dymki w piórka, a szczypior posiekać .W szerokim rondlu rozgrzać olej, wrzucić warzywa (oprócz szczypioru). Mieszając, smażyć  kilka minut. Oprószyć pieprzem, solą i ziołami. Dodać szczypior .Podlać 2-3 łyżkami wody. Dusić do miękkości. Na patelni   rozgrzać połowę masła. Wlać połowę masy jajecznej. Gdy powierzchnia omletu dobrze się zetnie, zsunąć go na talerz. Nałożyć połowę warzyw, złożyć na pół. Przygotować drugi omlet.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *