OMLET ZIEMNIACZANY Z OLIWKAMI

Składniki:

 

750 g. ziemniaków

2 duże i 1 mała cebula

8 łyżek oliwy

6 jajek

8 pomidorów

pieprz czarny

sól

3 łyżki octu winnego z białego wina

olej

80 g. czarnych oliwek

 

Wykonanie:

 

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie talarki. Duże cebule obrać, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy, dodać cebulę, dusić około 5 minut wyjąć. Na patelnię włożyć ziemniaki, przykryć i smażyć na małym ogniu około 25 minut, odwracać. Dodać duszoną cebulę, pikantnie doprawić, wystudzić W dużej misce rozkłócić jajka. Dodać ziemniaki, wymieszać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Włożyć masę ziemniaczaną, smażyć około 8 minut. Za pomocą talerza omlet odwrócić, podlać resztą oliwy, smażyć na małym ogniu około 8 minut. Pomidory pokroić w pół plasterki. Małą cebulę obrać, pokroić w krążki. Z octu winnego i pieprzu, 1 łyżki oleju i soli przygotować sos. Omlet pokroić na porcje, wyłożyć na talerze. Obok ułożyć pomidory, ozdobić cebulą i oliwkami, polać sosem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *