Składniki:
750 g. ziemniaków
2 duże i 1 mała cebula
8 łyżek oliwy
6 jajek
8 pomidorów
pieprz czarny
sól
3 łyżki octu winnego z białego wina
olej
80 g. czarnych oliwek
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie talarki. Duże cebule obrać, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy, dodać cebulę, dusić około 5 minut wyjąć. Na patelnię włożyć ziemniaki, przykryć i smażyć na małym ogniu około 25 minut, odwracać. Dodać duszoną cebulę, pikantnie doprawić, wystudzić W dużej misce rozkłócić jajka. Dodać ziemniaki, wymieszać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Włożyć masę ziemniaczaną, smażyć około 8 minut. Za pomocą talerza omlet odwrócić, podlać resztą oliwy, smażyć na małym ogniu około 8 minut. Pomidory pokroić w pół plasterki. Małą cebulę obrać, pokroić w krążki. Z octu winnego i pieprzu, 1 łyżki oleju i soli przygotować sos. Omlet pokroić na porcje, wyłożyć na talerze. Obok ułożyć pomidory, ozdobić cebulą i oliwkami, polać sosem.