Składniki:

1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki + 1/2 łyżki cukru
1/2 łyżki suchych drożdży
2,5 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1 duże jajko
4 łyżki roztopionego masła

Wykonanie:

Do letniego mleka wsypać cukier i drożdże i zostawić w ciepłym miejscu aż się wzburzą trwało to W misce wymieszać mąkę, pozostały cukier i sól. W małej miseczce rozbełtać jajko, do którego dodać 4 łyżki wody. Do miski z mąką wlać powoli zaczyn drożdżowy i zacząć powoli miksować końcówkami do zagniatania ciasta lub rękami. Później powoli wlewać jajko z wodą i letnie rozpuszczone masło. Przełączyć na maksymalną prędkość i miksować 10-15 min, aż ciasto utworzy gładką kulę. Przykryć miskę folią i włożyć na noc do lodówki na noc.
Po tym czasie wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 8 -10 mm i wyciąć oponki. Ułożyć na blasze, którą umieścić w ciepłym miejscu na 30 min, aby oponki podrosły. Podrośnięte pączki smażyć w szerokim garnku z grubym dnem lub frytkownicy.
Frytkownicę rozgrzać do 190 C. i smażyć w oleju głębokim na złoty kolor. Posypać drobnym cukrem z wanilią lub cukrem pudrem z wanilią.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *