Składniki;

Ciasto:

 

10 jajek
20 dag. orzechów włoskich mielonych
15 dag. cukru
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka mąki
1i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy mielone orzechy,przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sok z 1/2  cytryny. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i całość lekko mieszamy.Ciastowy wykładamy na blaszkę 24x42cm. posmarowaną i wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku  w temperaturze 175 C.około 40 minut.

 

Wkładka orzechowa:

 

25 dag. orzechów grubo pokrojonych
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka mąki
1 łyżka maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wykonanie

 

Białka ubijamy z cukrem, dodajemy resztę składników, mieszamy  i pieczemy  na blaszce tej samej wielkości co biszkopt. Ciasto pieczemy na papierze i papier  zdejmujemy jeszcze z gorącego placka. Pieczemy w temperaturze 175 stopni około 25 minut.

Krem:

1i 1/2  szklanki mleka
5 żółtek
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 kg.masła lub na połowę z margaryną
2 łyżki kakao

 

Wykonanie:

 

Z mleka, cukru, żółtek i maki ziemniaczanej gotujemy budyń odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na gładką, masę ,dodajemy po łyżce budyniu. Ucieramy na pulchną masę. Można dodać kieliszek spirytusu jak ktoś chce. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao. Odkładamy 3 łyżki kremu do dekoracji.Udekorować według swojego pomysłu.

Składanie ciasta:

1/2  ciasta orzechowego – krem biały – wkładka orzechowa – krem z kakao – 1/2   ciasta orzechowego – dekoracja

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *