Składniki;

Ciasto:
20 dag. mielonych orzechów
10 dag. wiórków kokosowych
6 białek
3 żółtka
szklanka cukru kryształu
1/2 szklanki mąki
1łyżeczka proszku do pieczenia

Pianka:
1/2 litra mleka
1budyń śmietankowy
4 łyżki cukru
3/4 kostki margaryny
1łyżka mąki ziemniaczanej
3 żółtka
galaretka cytrynowa

Wykonanie;

Ciasto:

Białka ubić na sztywną na pianę. Ubijając dodać żółtka. Następnie partiami wsypywać mielone orzechy, wiórki oraz mąkę połączoną z proszkiem. Ciasto z mąką wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto podzielić na dwie części.Upiec 2 placki.Pierwszą połowę ciasta wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 C.przez około 25 minut. Tak samo postąpić z druga częścią ciasta.

Pianka:

1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Resztę wymieszać z budyniem , żółtkami i mąką ziemniaczaną.  Masę wlać do gorącego mleka i wymieszać, gotować aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia i do gorącego budyniu wsypać galaretkę i wymieszać aż proszek galaretkowy się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Margarynę utrzeć na puch, dodawać do niej masę budyniową. Następnie przełożyć placki kremem.Wierzch można polać polewą czekoladową.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *