Składniki:
400 g. ciasta francuskiego
300 g. mieszanki orzechów (laskowe, włoskie, ziemne, pekan)
60 g. cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
120 g. masła
Syrop:
150 ml. wody
150 g. drobnego cukru
100 g. miodu
Wykonanie:
Orzechy grubo zetrzeć, wymieszać z cukrem pudrem i cynamonem. Masło rozpuścić. Ciasto francuskie rozwałkować na placek o wymiarach 60×30 cm. Przekroić na trzy części o wymiarach 20×30 cm. Jednym plackiem wyłożyć dno formy i posmarować połową roztopionego masła. Rozłożyć połowę mieszanki orzechowej, przykryć drugim plackiem. Posmarować go masłem, posypać orzechami i przykryć trzecim plackiem. Dobrze docisnąć. Wierzch lekko nadciąć radełkiem zaznaczając porcje na później (3 rzędy po 6 sztuk) iposmarować pędzelkiem maczanym w wodzie. Piecz około 30 minut w 180 C. Wodę z cukrem zagotować i na wolnym ogniu gotować przez 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać miód, mieszać,aż się rozpuści. Upieczone ciasto polać lekko przestudzonym syropem i zostawić w formie do stężenia. Pokroić na porcje wg. wzoru.