ORZECHÓWKA Z MIODEM

Składniki:

7 młodych orzechów włoskich

1 litr alkoholu 40%

25 dag. płynnego miodu wielokwiatowego

4-5 Gożdzików

kawałek kory cynamonu

Wykonanie:

Orzechy umyć, pokroić w kostkę i razem z goździkami oraz cynamonem ułożyć w szklanym słoju albo gąsiorze. Zalać alkoholem i odstawić na miesiąc. W tym czasie, co kilka dni, energicznie potrząsaćnaczyniem. Następnie zlać nalew. Pozostałe orzechy i przyprawy zalać miodem i odstawić na kolejny miesiąc. Po tym czasie zlać miodowo-orzechowy syrop, połączyć go z nalewem. Po około tygodniu nalewkę przefiltrować . Przelać do butelek  Orzechową nalewkę odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 3 miesiące, aby dojrzała.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *