Składniki:
40 dag. miąższu arbuza
30 dag. waniliowego serka homogenizowanego
3/4 szklanki mieszanych owoców, Np. porzeczek, agrestu, jagod, jeżyn
1 brzoskwinia
4 kulki lodów śmietankowych, waniliowych lub owocowych
listki świeżej mięty lub melisy do dekoracji
Wykonanie:
Miąższ arbuza (po odkrojeniu skórki i przylegającego do niej jasnego miąższu) pokrój w dużą kostkę, usuń z niego pestki. Brzoskwinię umyj, obierz, pokrój w cienkie cząstki, usuń pestki. Pozostałe owoce oczyść, opłucz, osącz. Połowę arbuza, brzoskwini i mieszanych owoców zmiksuj z dobrze schłodzonym serkiem. Na dno 4 szklaneczek lub pucharków włóż po kilka kostek arbuza. Wyłóż na nie masę serowo-owocową. Posyp pozostałymi, drobnymi owocami. Na wierzchu każdej porcji połóż kulkę lodów. Każdy deser udekoruj cząstkami brzoskwini i listkami mięty lub melisy. Deser podawaj od razu po przyrządzeniu.