Składniki:
2 gruszki
2 jabłka
2 brzoskwinie
4 morele
100 g czereśni lub śliwek
4 łyżki białego wytrawnego wina.
Sos:
200 ml białego wytrawnego wina
1 łyżka oliwy
1 łyżka musztardy
1/2 łyżeczki startej skorki cytrynowej
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1,5 łyżeczki cukru pudru.
Sposób wykonania:
Wszystkie owoce dokładnie umyć. Gruszki i jabłka obrać, wyjąć pestki, pokroić na ósemki, skropić 4 łyżkami wina. Brzoskwinie pokroić na ćwiartki, morele na połówki. Z czereśni lub śliwek wyjąć pestki.
Przygotować sos.
musztardę rozetrzeć z oliwą i winem. Dodać skórkę cytrynowa, gałkę muszkatołową i
cukier puder. W dużej misce wymieszać owoce, zalać sosem, wstawić do lodówki na 1 godz.
.