OZÓR WOŁOWY PEKLOWANY

Składniki:

 

1ozór wołowy

1/2 dag saletry

2 dag. soli

1 płaska łyżeczka cukru

1/4 łyżeczki mielonego pieprzu

1/4łyżeczki ziela angielskiego

1 łyżka mielonego jałowca

włoszczyzna

cebula

listek laurowy

1-2 goździki

 2-3 ziarenka ziela angielskiego

2-3 ziarenka pieprzu

2-3 ziarenka jałowca

żelatyna

Wykonanie:

 

Umyty ozór osuszyć. Wymieszać saletrę z solą, pieprzem, zielem i jałowcem, dokładnie natrzeć tą mieszaniną ozór, ułożyć ciasno w kamiennym garnku, przykryć talerzykiem, obciążyć, wynieść na 8-10 dni w chłodne miejsce, ale co 2 dni odwracać. Zagotować wywar z włoszczyzny i korzeni. Wyjęty ozór lekko opłukać, włożyć do wywaru, gotować na niewielkim ogniu około 2 godziny. Miękki obrać ze skóry, pokroić w ukośne plastry i zalać galaretą sporządzoną z przecedzonego wywaru i żelatyny przecedzonego.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *