Składniki:
1ozór wołowy
1/2 dag saletry
2 dag. soli
1 płaska łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
1/4łyżeczki ziela angielskiego
1 łyżka mielonego jałowca
włoszczyzna
cebula
listek laurowy
1-2 goździki
2-3 ziarenka ziela angielskiego
2-3 ziarenka pieprzu
2-3 ziarenka jałowca
żelatyna
Wykonanie:
Umyty ozór osuszyć. Wymieszać saletrę z solą, pieprzem, zielem i jałowcem, dokładnie natrzeć tą mieszaniną ozór, ułożyć ciasno w kamiennym garnku, przykryć talerzykiem, obciążyć, wynieść na 8-10 dni w chłodne miejsce, ale co 2 dni odwracać. Zagotować wywar z włoszczyzny i korzeni. Wyjęty ozór lekko opłukać, włożyć do wywaru, gotować na niewielkim ogniu około 2 godziny. Miękki obrać ze skóry, pokroić w ukośne plastry i zalać galaretą sporządzoną z przecedzonego wywaru i żelatyny przecedzonego.