OZORKI MIODOWO MUSZTARDOWE

Składniki:

 

3 ozorki wieprzowe

3 liście laurowe

1 mała ugotowana marchewka

2 łyżki śmietany

2 łyżki miodu

2 łyżki musztardy

4 łyżki mąki

natka

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Ozorki oczyść. Zagotuj półtora litra wody, dodaj liście laurowe i pół łyżeczki soli. Włóż ozorki, gotuj 2 godziny. Ostudź, pokrój na plastry, trzymaj w wywarze.  Miód rozpuść z łyżką wody. Śmietanę wymieszaj z musztardą. Dodaj miód i 1/3 szklanki zimnej wody, wsyp mąkę, wymieszaj. Ozorki zagotuj, powoli wlej sos. Gotuj, aż zgęstnieje. Marchewkę zetrzyj, dodaj do sosu. Przypraw, ozdób natką.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *