OZORY W SOSIE CHRZANOWYM

Składniki:

ozór wołowy lub wieprzowy

pęczek włoszczyzny

sól

pieprz

ziele angielskie

liść laurowy

2-3 ząbki czosnku

Sos:

4 dag.masła

2 dag.mąki pszennej

300 ml.bulionu

125 ml. śmietany

2 żółtka

2 łyżki chrzanu

Wykonanie:

Ozór dobrze umyć, dać do zimnej wody,, gotować z warzywami i przyprawami przez godzinę do miękkości. Wyjąc, obrać ze skórki, wrzucić do rosołu i gotować jeszcze przez 30 minut. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić rosołem, dodać chrzan. Gotować do zgęstnienia, dodać śmietanę rozmieszaną z surowymi żółtkami. Podgrzać, ciągle mieszając. Ugotowane ozorki pokroić na skos, polać sosem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *