Składniki:
350 g. szklanki mąki
60 g. szklanki cukru
20 g. świeżych drożdży
50 g. kostki margaryny
1/2 szklanki mleka
2 jajka
1 łyżka spirytusu
twarda marmolada
1 litr oleju do smażenia
Wykonanie:
Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru i 1/2 szklanki mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka utrzyj z cukrem na puch. Margarynę rozpuść i przestudź. Do miski wsyp mąkę, dodaj utarte z cukrem jajka, drożdże i rozpuszczoną margarynę. Wszystko wymieszaj ręką lub mieszadłami miksera. Wymieszane ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce by podrosło. Ciasto jeszcze raz zagnieć, Zrób z niego wałek i pokrój na równe kawałki. Z każdego zrób placuszek, nałóż trochę marmolady i sklej w kuleczkę. Olej rozgrzej. Do gorącego wrzucaj partiami pączki i smaż odwracając co jakiś czas na drugą stronę by równo się usmażyły.