Składniki:

 

350 g.  szklanki mąki

60 g. szklanki cukru

20 g. świeżych drożdży

50 g. kostki margaryny

1/2 szklanki mleka

2 jajka

1 łyżka spirytusu

twarda marmolada

1 litr oleju do smażenia

 

Wykonanie:

 

Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru i 1/2 szklanki mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka utrzyj z cukrem na puch. Margarynę rozpuść i przestudź. Do miski wsyp mąkę, dodaj utarte z cukrem jajka, drożdże i rozpuszczoną margarynę. Wszystko wymieszaj ręką lub mieszadłami miksera. Wymieszane ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce by podrosło. Ciasto jeszcze raz zagnieć, Zrób z niego wałek i pokrój na równe kawałki. Z każdego zrób placuszek, nałóż trochę marmolady i sklej w kuleczkę. Olej rozgrzej. Do gorącego wrzucaj partiami pączki i smaż odwracając co jakiś czas na drugą stronę by równo się usmażyły.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *