Składniki:

1 kg mąkipszennej
10 dag..drożdży
15 dag. cukru
1/2 litra mleka
7 żółtek
1 całe jajko
10 dag. masła
1 cukier waniliowy
1 kieliszek spirytusu
szczypta soli
otarta skórka cytryny

olej rzepakowy do smażenia
marmolada wieloowocowa
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i 20 dag. mąki oraz taką ilością mleka by rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Żółtka i jajko utrzeć z cukrem,wlać do mąki, dodać wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, cukier waniliowy, sól,spirytus i skórkę z cytryny, wyrobić. Kiedy na powierzchni zaczną tworzyć się pęcherzyki,wlać roztopione i ostudzone masło i wyrobić, przykryć, odstawić do wyrośnięcia.
Z ciasta formować pączki, nadziewać marmoladą i smażyć na tłuszczu z obu stron na złoty kolor.Posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *