Składniki;
1 kg mąki pszennej
1 kg. ziemniaków
1 szklanka kwaśnej śmietany
4 jajka
10 dag. drożdży świeżych
1 szklanka cukru
1kieliszek spirytusu lub wódki
szczypta soli
olejek-według gustu
12i 1/2 dag. margaryny

Wykonanie;

Ziemniaki obrać, ugotować gorące przecisnąć przez praskę do ziemniaków 2 razy, dodać rozkruszone drożdże i resztę składników.Wszystko dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.Po wyrośnięciu formować pączki i jeszcze chwile zostawić do wyrośnięcia.W większym rondlu rozgrzać olej i smażyć pączki, po wyjęciu układać na ręcznik papierowy.Napełnić szpryce powidłami lub marmoladą a następnie pączki.
Zrobić lukier i posypac skórką pomarańczową lub posypać cukrem pudrem,ale dopiero przed podaniem.
Lukier:
mleko zagotować i dodać cukier puder wymieszać i polewać pączki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *