Składniki;

1/2 kg. mąki
5 dag. drożdży
5 dag. masła
3 łyżki oleju
5 żółtek
1/3 szklanki cukru
1 szklanka mleka
2 łyżki rumu lub spirytusu
odrobina soli

Wykonanie;

Z drożdży, 1 łyżki cukru, 2-3 łyżek mąki i kilku łyżek ciepłego mleka zrobić rozczyn. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Do miski przesiać mąkę, dodać sól .Żółtka ubić z cukrem na puch. Dodać do mąki.Wlać wyrośnięte drożdże.W ciepłym mleku rozpuścić masło i połączyć z mąką.Wyrobić ciasto aż stanie się lśniące, gładkie i będzie odchodzić od ręki.Dodać olej i jeszcze chwilę wyrabiać.Odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy podwoi swoją objętość ponownie zarobić i znów odstawić do wyrośnięcia.Rozwałkować na grubość 1 cm. Wykrawać szklanką. Nadziewać ulubioną konfiturą, lub bez bez żadnego nadzienia.Ułożyć do wyrośnięcia. Smażyć w głębokim oleju na rumiano. Delikatnie wyjmować i odsączać na papierowym ręczniku. Po przestygnięciu polukrować i posypać kandyzowaną skórką według upodobania lub posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *