Składniki;
1/2 kg. mąki pszennej
5 dag drożdży świeżych
5 dag. masła
3 żółtka
1/3 szklanki cukru
1 szklanka mleka
odrobina soli

Wykonanie;

Z drożdży, 1 łyżki cukru, 2-3 łyżek mąki i kilku łyżek ciepłego mleka zrobić rozczyn. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Do miski przesiać mąkę, dodać sól. Żółtka ubić z cukrem na puch,dodać do mąki. Wlać wyrośnięte drożdże. W ciepłym mleku rozpuścić masło i połączyć z mąką. Wyrobić ciasto aż stanie się lśniące, gładkie i będzie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość ponownie zarobić i znów odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować na grubość 1 cm. Wykrawać szklanką. Nadziewać ulubioną konfiturą, lub dżemem truskawkowym zmieszany z różaną konfiturą. Ułożyć do wyrośnięcia. Smażyć na rumiano. Delikatnie wyjmować i odsączać na papierowym ręczniku. Po przestygnięciu polukrować .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *