PĄCZKI WIEDEŃSKIE

Składniki;

250 ml. wody
szczypta soli
11dag. g. masła
25 dag. mąki pszennej
4 jajka

Lukier;

cukier puder
sok z cytryny

Wykonanie;

Do rondelka wlać wodę, dodać masło i szczyptę soli. Zagotować mieszając od czasu do czasu, tak żeby masło się rozpuściło. Zdjąć na chwilę z palnika, wsypać mąkę, dobrze wymieszać i ponownie przełożyć na palnik mieszając energicznie. Masa jest gotowa jak zacznie odchodzić od boków garnka i będzie tworzyć jednolitą, mocno zbitą masę. Tak przygotowane ciasto zostawić do ostudzenia. Jak masa będzie już letnia, to wbijać pojedynczo jajka, miksując do połączenia składników. Gotową masę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego zakończonego końcówką z gwiazdką. Wcześniej powycinać sobie kwadraty 10×10 cm. z papieru do pieczenia i posmarować każdy olejem. W garnku rozgrzać olej (najlepiej po jego nagrzaniu ustawić palnik na minimum żeby olej nie był zbyt gorący, bo pączki zamiast wyrastać będą się palić). Na każdy kwadrat wyciskać nieco grubsze okręgi i wrzucać razem z papierem do oleju (pączkiem w dół, papier na górze). Po chwili papier zdjąć. Pączki smażyć z obu stron na złoty kolor po czym wyciągać i układać na talerzu z wyłożonym ręcznikiem papierowym do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Gotowe pączki ostudzić i polukrować.

Lukier:

cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Najlepiej zrobić to w miseczce na tyle szerokiej, że można pączki zamoczyć w lukrze.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *