Składniki:
1 kg mąki
1 kg ziemniaków
1 szklankę kwaśnej śmietany
4 jajka
10 dag drożdży
1 szklanka cukru
1 kieliszek spirytusu lub wódki
szczypta soli
olejek według gustu
12i1/2 dag margaryny
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować gorące skręcić przez maszynkę i wkruszyć drożdże, dodać resztę składników .Wszystko dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu formować pączki i jeszcze chwilę odczekać żeby wyrosły. Rozgrzać olej i smażyć pączki, po wyjęciu kłaść na ręcznik papierowy. Napełnić szpryce powidłami lub marmoladą a następnie pączki. Zrobić lukier i posypać skórką pomarańczową lub posypać cukrem pudrem, ale przed samym podaniem nie pudrowane dłużej są świeże.
Lukier:
Mleko przegotować i dodać cukier puder.