PĄCZKI ZIEMNIACZANE

Składniki:

1  kg mąki

1  kg ziemniaków

1 szklankę kwaśnej śmietany

4 jajka

10 dag drożdży

1 szklanka cukru

1 kieliszek spirytusu lub wódki

szczypta soli

olejek według gustu

12i1/2 dag margaryny

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować gorące skręcić przez maszynkę i wkruszyć drożdże, dodać resztę składników .Wszystko dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu formować pączki i jeszcze chwilę odczekać żeby wyrosły. Rozgrzać olej i smażyć pączki, po wyjęciu kłaść na ręcznik papierowy. Napełnić szpryce powidłami lub marmoladą a następnie pączki. Zrobić lukier i posypać skórką pomarańczową lub posypać cukrem pudrem, ale przed samym  podaniem nie pudrowane dłużej są świeże.

 

 Lukier:

 

Mleko przegotować i dodać cukier puder.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *