PĄCZUSIE SEROWE ELI

Składniki:

25 dag. półtłustego twarogu
1 jajko
6 łyżek mąki pszennej
2-3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
szczypta cynamonu
szczypta soli

Dodatkowo:

mąka do podsypywania
cukier puder do oprószenia
olej do smażenia

Wykonanie:

Jajko roztrzepujemy z cukrem, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy zmielony twaróg, jajko z cukrem, sól, cynamon i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto będzie się kleić się do rąk i do stolnicy, podczas zagniatania podsypywać dodatkową mąką.Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i smażymy w głębokim oleju z obydwu stron, osączamy na papierowym ręczniku i jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem. Ja rozwałkowuję ciasto na grubość 3-4 cm. i wykrawam małe kółeczka, wtedy pączusie są jednakowej wielkości. Po usmażeniu pączusie wykładamy na talerz na papierowy ręcznik aby pozbyć się tłuszczu. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *