Składniki:
25 dag. półtłustego twarogu
1 jajko
6 łyżek mąki pszennej
2-3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
szczypta cynamonu
szczypta soli
Dodatkowo:
mąka do podsypywania
cukier puder do oprószenia
olej do smażenia
Wykonanie:
Jajko roztrzepujemy z cukrem, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy zmielony twaróg, jajko z cukrem, sól, cynamon i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto będzie się kleić się do rąk i do stolnicy, podczas zagniatania podsypywać dodatkową mąką.Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i smażymy w głębokim oleju z obydwu stron, osączamy na papierowym ręczniku i jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem. Ja rozwałkowuję ciasto na grubość 3-4 cm. i wykrawam małe kółeczka, wtedy pączusie są jednakowej wielkości. Po usmażeniu pączusie wykładamy na talerz na papierowy ręcznik aby pozbyć się tłuszczu. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.