Składniki:
1 szklanka mleka
5 dag. drożdży
1 /2 kg. mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki masła
1łyżka cukr
Wykonanie:
Drożdże i cukier wymieszaj razem,dodaj po łyżce maki i ciepłego mleka wymieszaj.Zostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość dodaj resztą mąki,mleka i jajka.Zagnieć ciasto.Kiedy będzie odchodzić od ręki,dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj razem.Włóż ciasto do miski,przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę,a przedtem porusz stolnicę mąką,trochę ciasto rozwałkuj i szklanką wykrawaj krążki.powycinane krążki pozostaw na stolnicy do wyrośnięcia. W dużym garnku zagotuj wodę,postaw na nim sitko(takie do przesiewania maki) i wyrośnięte pampuchy układaj na sitku,przykryj miską i gotuj 15minut. Podawaj z sosem owocowym lub z przyrumienionym masłem z bułką tartą i cukrem.