PAMPUCHY ZE ŚLIWKAMI

Składniki:

 

4 dag. drożdży

350 ml .ciepłego mleka

50 dag. mąki

1 łyżka masła

2 jajka

cukier

50 dag. śliwek

sól

 

Wykonanie:

Drożdże rozetrzyj z łyżeczką  cukru. Rozmieszaj z pół szklanki letniego mleka, odstaw do wyrośnięcia Do mąki dodaj masło, jajka, szczyptę soli i rozczyn. Wlewając pozostałe, letnie mleko zagnieć gładkie ciasto. Wyrabiaj je, aż zacznie odchodzić od dłoni. Przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia. Śliwki nacinaj i wyciągaj z nich pestki. Ciasto rozwałkuj, wykrawaj z niego duże krążki. Na każdym kładź śliwkę obtoczoną w cukrze i cynamonie. Zlep, uformuj kulę, odstaw do wyrośnięcia. Gotuj na parze (patrz rada). Podawaj ze śmietaną lub jako dodatek do mięs.

KLUSKI MOŻNA przygotować naparze układając je

albo na sicie, albo na gazie rozciągniętej na garnku

z gotującą się wodą. Garnek z pampuchami trzeba

przykryć, by równomiernie się gotowały i nie

obsychały. Tak przyrządzone kluski będą miały delikatny

smak i konsystencję. Jeśli jednak nie masz czasu

możesz pampuchy ugotować: wrzuć je na osolony

wrzątek, przykryj i gotuj do czasu, aż wypłyną.

SŁODKI FARSZ

Do nadziewania pierogów czy knedli doskonale

nadają się wiśnie, czereśnie, truskawki, jagody,

morele. Możesz je posypać cukrem i cynamonem

albo wymieszać z cukrem i wanilią. Jeśli chcesz nieco

wzbogacić owocowy farsz warto go połączyć

z twarogiem wymieszanym z jajkiem i cukrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *