Składniki:

Zalewa:

4 litry wody
6 kopiastych łyżeczek
16 łyżek cukru
½ litra octu
miód
olej
liść laurowy
pieprz ziarnisty kilka ziarenek

Wykonanie:

Strąki papryki myjemy oczyszczamy z nasion i płuczemy Kroimy na ćwiartki lub ósemki. Zanurzamy na 1 – 2 minuty we wrzątku, po czym schładzamy w zimnej wodzie. Paprykę układamy umytych i wyparzonych słojach.

Zalewa:

Zalewę zagotować.
Gorącą zalewą zalać paprykę, pamiętając o pozostawieniu ½ cm. wolnej przestrzeni pod wieczkiem. Na koniec dodać kilka kropel oleju ,liść laurowy i przed zamknięciem słoika, dodać do każdego po pół łyżeczki miodu. Pasteryzować 10 -15 minut od chwili zagotowania się wody w garnku.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *