Składniki;
2 i 1/2 kg papryki czerwona, żółta lub miks kolorów
Do każdego słoika włożyć:
1 liść laurowy
2-3 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna pieprzu
1 łyżeczka oleju
Zalewa:
8 szklanek wody
2 szklanki octu 10%
2 łyżki soli
1i 1/2 szklanki cukru
4 łyżki miodu
Wykonanie;
Paprykę umyć dokładnie, przekroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne i opłukać wewnątrz. Oczyszczoną i pokrojoną paprykę włożyć do wyparzonych i suchych słoików. Do każdego słoika wkładam liść laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarna pieprzu i wlać 1 łyżeczkę oleju.
Zalewa:
Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, miód i sól. Całość zagotować.
Ułożoną w słoikach paprykę zalać gorącą zalewą aż do pokrycia wszystkich składników, szczelnie zakręcić. Słoiki wstawić do rondla z ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików. Doprowadzić do zagotowania. Pasteryzować 15- 20 minut w zależności od grubości papryki. Słoiki ostrożnie wyjąć odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostudzenia.