Składniki:
Paprykarz z kurczaka 600 g mięsa z kurczaka bez skóry
1 duża cebula
2 plastry wędzonej słoniny
1 żółta lub zielona papryka
1 duży pomidor
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
300 ml kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki
sól do smaku
pieprz
Wykonanie:
Wytopić tłuszcz ze słoniny na patelni, wyjąć skwarki. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na tłuszczu na jasny kolor. Zdjąć patelnię z ognia i wsypać do cebuli słodką paprykę. Dokładnie wymieszać i postawić z powrotem na ogniu. Dodać pokrojone mięso kurczaka. Smażyć kilka minut cały czas mieszając następnie dodać drobno posiekaną paprykę i pokrojonego w kostkę pomidora obranego ze skóry. Dodać odrobinę wody, sól do smaku ,dusić pod przykryciem. W tym czasie rozmieszać śmietanę z mąką. Kiedy pomidory i papryka będzie miękka dodać przygotowaną śmietanę, podkręcić gaz tak, aby całość zawrzała, a następnie dusić kilka minut bez przykrycia. Miłośnicy ostrych dań mogą wg uznania dodać nieco ostrej papryki w proszku lub ostrą pastę paprykową. Można też dodać posiekaną, ostrą papryczkę w chwili wrzucania na patelnię papryki zielonej.