Składniki:

 

parówki cienkie według swojego uznania

1 kg. mąki

3 łyżki oleju

2 łyżki cukru

100g. drożdży

2 żółtka

1 jajko.

2 i 1/2 szklanki mleka

1/2 kostki margaryny

 

Ponadto:

 

1 jajko do posmarowania

 

Wykonanie:

 

Rozbełtać żółtka i jajko w ciepłym mleku i dodać margarynę roztopioną letnią wszystko wyrobić rękoma lub mikserem odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia.Ciasto rozwałkować pokroić w paski i okręcać parówki. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem piecz 15-20 minut w 180 C. Z tej porcji wychodzi około 45 sztuk.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *