Składniki:
50 dag. cebuli
1 litr bulionu z mięsa i warzyw
3/4 szklanki (około 200 ml.) białego wina
10 dag. żółtego sera typu ementaler
2 listki laurowe
2 -3 gałązki natki pietruszki
1 1 gałązka tymianku
sól
pieprz
Wykonanie:
Cebulę obrać, drobno posiekać, wrzucić na patelnię na silnie rozgrzaną mieszaninę masła i oliwy. Podsmażyć na złoty kolor, uważając, żeby się nie przypaliła, oprószyć mąką, zrobić zasmażkę. Dolać białe wino, nie przerywając mieszania smażyć cebulę na małym ogniu jeszcze około 5 minut. Przełożyć całość do garnka, a następniezalać bulionem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę, tymianek oraz listkilaurowe, doprawić zupę solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, gotować jeszcze godzinę. Bułkę paryską pokroić w kostkę, zrumienić bez tłuszczu na patelni. Porcje grzanek przełożyć do miseczek .Wyjąć z ugotowanej zupy natkę, tymianeki listki laurowe, zalać nią grzanki w miseczkach. Posypać utartym serem lub przykryćcienkimi plasterkami sera i zapiec w dobrze nagrzanym piekarniku.