PARYSKA ZUPA CEBULOWA

Składniki:

 

50 dag. cebuli

1 litr bulionu z mięsa i warzyw

3/4 szklanki (około 200 ml.) białego wina

10 dag. żółtego sera typu ementaler

2 listki laurowe

2 -3 gałązki natki pietruszki

1 1 gałązka tymianku

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Cebulę obrać, drobno posiekać, wrzucić na patelnię na silnie rozgrzaną mieszaninę masła i oliwy. Podsmażyć na złoty kolor, uważając, żeby się nie przypaliła, oprószyć mąką, zrobić zasmażkę. Dolać białe wino, nie przerywając mieszania smażyć cebulę na małym ogniu jeszcze około 5 minut. Przełożyć całość do garnka, a następniezalać bulionem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę, tymianek oraz listkilaurowe, doprawić zupę solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, gotować jeszcze godzinę. Bułkę paryską pokroić w kostkę, zrumienić bez tłuszczu na patelni. Porcje grzanek przełożyć do miseczek .Wyjąć z ugotowanej zupy natkę, tymianeki listki laurowe, zalać nią grzanki w miseczkach. Posypać utartym serem lub przykryćcienkimi plasterkami sera i zapiec w dobrze nagrzanym piekarniku.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *