PARZYBRODA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ

Składniki:

1/2 małej główki świeżej kapusty białej

1 pęczek włoszczyzny

4 średnie ziemniaki

1  duża cebula

2 ząbki czosnku

2 ugotowane białe kiełbaski

4 łyżki oleju

5 ziarenek ziela angielskiego

2-3 listki laurowe

kminek

sól

pieprz

koperek

Wykonanie:

 Kapustę pokroić na kawałeczki, cebulę i czosnek posiekać, ziemniaki pokroić w kostkę, a włoszczyznę na kawałeczki. W garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek, dodać pozostałe jarzyny, zalać je 2  litrami wody. Wrzuć ziarenka ziela angielskiego, oraz listki laurowe. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Zagotować, zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem 20 min. , aż wszystkie warzywa będą miękkie. Kiełbaski pociąć w skośne plasterki. Dodać do zupy 5 min przed końcem gotowania. Koperek grubo posiekać. gotowy kapuśniaczek rozlać do talerzy. Każdą porcję posypać  koperkiem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *