Składniki:

1 kg. twarogu półtłustego

6 żółtek

400  g.  masła

50  ml. śmietanki 30%

3 łyżki żelatyny

35 dag cukru pudru

15 dag rodzynek

15 dag migdałów

15 dag  kandyzowanej skórki pomarańczowej

15 dag. cytrynowej

15 dag. daktyli

 laska wanilii

 

Wykonanie:

 

Wanilię przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać miąższ z ziarenkami. Żelatynę rozpuścić w 1/4szklanki zimnej wody, dobrze wymieszać i odstawić na co

najmniej 15 minut do napęcznienia. Następnie wymieszać, podgrzewając, aby dobrze się rozpuściła. Nie gotować. Sparzyć migdały i rodzynki, następnie z migdałów ściągnąć skórkę. Posiekać bakalie. Twaróg zemleć i przetrzeć przez sito. Żółtka utrzeć z wanilią i cukrem, wymieszać ze śmietanką 30%. Naczynie

z żółtkami i śmietanką ustawić na garnku z wrzątkiem i mieszać, do momentu aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać miękkie masło twaróg i bakalie, wymieszać razem z przestudzoną żelatyną. Masę serową przełożyć do czystej doniczki wyścielonej podwójną gazą, przykryć talerzykiem, przycisnąć ciężarkiem.

Ustawić doniczkę w misce. Na 8 godz. wynieść w chłodne miejsce.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *