Składniki:
1 kg. twarogu półtłustego
6 żółtek
400 g. masła
50 ml. śmietanki 30%
3 łyżki żelatyny
35 dag cukru pudru
15 dag rodzynek
15 dag migdałów
15 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
15 dag. cytrynowej
15 dag. daktyli
laska wanilii
Wykonanie:
Wanilię przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać miąższ z ziarenkami. Żelatynę rozpuścić w 1/4szklanki zimnej wody, dobrze wymieszać i odstawić na co
najmniej 15 minut do napęcznienia. Następnie wymieszać, podgrzewając, aby dobrze się rozpuściła. Nie gotować. Sparzyć migdały i rodzynki, następnie z migdałów ściągnąć skórkę. Posiekać bakalie. Twaróg zemleć i przetrzeć przez sito. Żółtka utrzeć z wanilią i cukrem, wymieszać ze śmietanką 30%. Naczynie
z żółtkami i śmietanką ustawić na garnku z wrzątkiem i mieszać, do momentu aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać miękkie masło twaróg i bakalie, wymieszać razem z przestudzoną żelatyną. Masę serową przełożyć do czystej doniczki wyścielonej podwójną gazą, przykryć talerzykiem, przycisnąć ciężarkiem.
Ustawić doniczkę w misce. Na 8 godz. wynieść w chłodne miejsce.