Składniki:

300g. soi

2 dymki

50 g. suszonych pomidorów

1-2 ząbki czosnku

2 łyżki kwaśnej śmietany

sól

pieprz

szczypta papryczki chili w proszku

2 łyżki oliwy

sok z cytryny do smaku

Wykonanie:

Soję opłucz włóż do garnka  zalej zimną wodą,odstaw na noc do namoczenia.Namoczoną soję odcedź zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości. Następnie odcedź i zmiksuj blenderem. Dymki oczyść i wraz suszonymi pomidorami  drobno posiekaj. czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.Posiekane składniki dodaj do zmiksowanej soi. By miała łagodniejszy smak , do pasty dodaj śmietanę,dopraw solą ,pieprzem, oraz sokiem z cytryny.Wstaw do lodówki na 1/2 godziny.Podawaj na białym chlebie lub bagietce.

 

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *