Składniki:
300g. soi
2 dymki
50 g. suszonych pomidorów
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól
pieprz
szczypta papryczki chili w proszku
2 łyżki oliwy
sok z cytryny do smaku
Wykonanie:
Soję opłucz włóż do garnka zalej zimną wodą,odstaw na noc do namoczenia.Namoczoną soję odcedź zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości. Następnie odcedź i zmiksuj blenderem. Dymki oczyść i wraz suszonymi pomidorami drobno posiekaj. czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.Posiekane składniki dodaj do zmiksowanej soi. By miała łagodniejszy smak , do pasty dodaj śmietanę,dopraw solą ,pieprzem, oraz sokiem z cytryny.Wstaw do lodówki na 1/2 godziny.Podawaj na białym chlebie lub bagietce.