Składniki;

Ciasto :

1 kg. maki pszennej
25 dag. margaryny
5 dag. drożdży
szczypta cukru
1  jajko
sól do smaku
kwaśna śmietana

Dodatkowo;

1 cale jajko do smarowania wierzchu pasztecików

Farsz :

mięso z rosołu mieszane ,lub ugotowane

kapusta biała

cebulka

tłuszcz

sól

pieprz

magi w płynie

 

Wykonanie:

Ciasto;
Drożdże posypać cukrem, zalać odrobiną ciepłego mleka lub wody dać łyżkę mąki , pozostawić do wyrośnięcia. Następnie dodać składniki na paszteciki zarobić ciasto ,Dodawać śmietanę ile ciasto zabierze-raczej sporo, wyrobić. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm.trochę grubiej jak na pierogi nakładać farsz i formować paszteciki.Gotowe paszteciki układać na  wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ,smarować rozbełtanym jajkiem, posypać kminkiem, piec w temperaturze 180 piecz około 30-35 minut.
Farsz;

 

Mięso zmielić, podsmażyć cebulkę na złoto dodać zmielone mięsko i razem podsmażyć. Ugotować średnią główkę kapusty, odcisnąć nadmiar wody, posiekać, podsmażyć cebulkę na złoto, dodać posiekana kapustę usmażyć. Połączyć z usmażonym mięsem, doprawić sola i pieprzem i magi w płynie. Te paszteciki można robić z dowolnym farszem, można z samym mięsem, z sama kapusta.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *