Ciasto:
? kg mąki
1 kostka Kasi do pieczenia
7 dag drożdży
20 dag kwaśnej śmietany
1 jajko + 1 żółtko
sól
Farsz:
30 dag. kapusty
3 dag. grzybów suszonych
1 cebula
2 łyżki masła
olej
sól
pieprz
Wykonanie:
Suszone grzyby zalać zimną wodą i zostawić na noc do namoczenia. Kapustę kiszoną zalać niewielką ilością wody i gotować na małym ogniu. W trakcie gotowania i do grzybów i do kapusty dodać po łyżce masła. Grzyby ugotować w tej wodzie w której się moczyły. Podgotowaną kapustę odcedzić i gdy trochę przestygnie dosyć drobno pokroić. Następnie pokrojoną kapustę przełożyć z powrotem do garnka i wlać do niej wodę z gotowania grzybów, a grzyby dosyć drobno pokroić i dodać do kapusty. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju i dodać do garnka z kapustą i grzybami. Kapustę doprawić pieprzem i solą i gotować na malutkim ogniu, aż kapusta będzie miękka a płyn odparuje. Kiedy farsz ostygnie przygotować
ciasto:
Na stolnicę przesiać mąkę, margarynę zimną zetrzeć na dużych oczkach tarki i dodać sól.Następnie drobno rozkruszyć drożdże, dodać też kwaśną śmietanę i jajka, jedno całe i jedno żółtko. Ciasto wyrobiać na gładką masę. Kiedy ciasto jest już gotowe podzielić je na kilka części, dosyć cienko rozwałkować i nożem wycinać podłużne paski. Na środku ciasta ułożyć farsz, do środka zawijać jeden z dłuższych boków, a następnie na niego zakładać drugi bok i skleić je ze sobą. Ciastu nadać równy kształt i pokroić na około 4 cm. kawałki, przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Paszteciki z wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem i piecz w temperaturze 180 C przez około 15-20 minut, aż będą zarumienione.