PASZTECIKI Z KAPUSTĄ

Ciasto:

? kg mąki

1 kostka Kasi do pieczenia

7 dag drożdży

20 dag kwaśnej śmietany

1 jajko + 1 żółtko

sól

Farsz:

30 dag. kapusty

3 dag. grzybów suszonych

1 cebula

2 łyżki masła

olej

sól

pieprz

Wykonanie:

Suszone grzyby zalać zimną wodą i zostawić na noc do namoczenia. Kapustę kiszoną zalać niewielką ilością wody i gotować na małym ogniu. W trakcie gotowania i do grzybów i do kapusty dodać po łyżce masła. Grzyby ugotować w tej wodzie w której się moczyły. Podgotowaną kapustę odcedzić i gdy trochę przestygnie dosyć drobno pokroić. Następnie pokrojoną kapustę przełożyć z powrotem do garnka i wlać do niej wodę z gotowania grzybów, a grzyby dosyć drobno pokroić i dodać do kapusty. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju i dodać do garnka z kapustą i grzybami. Kapustę doprawić pieprzem i solą i gotować na malutkim ogniu, aż kapusta będzie miękka a płyn odparuje. Kiedy farsz ostygnie przygotować

ciasto:

Na stolnicę przesiać mąkę, margarynę zimną zetrzeć na dużych oczkach tarki i dodać sól.Następnie drobno rozkruszyć drożdże, dodać też kwaśną śmietanę i jajka, jedno całe i jedno żółtko. Ciasto wyrobiać na gładką masę. Kiedy ciasto jest już gotowe podzielić je na kilka części, dosyć cienko rozwałkować i nożem wycinać podłużne paski. Na środku ciasta ułożyć farsz, do środka zawijać jeden z dłuższych boków, a następnie na niego zakładać drugi bok i skleić je ze sobą. Ciastu nadać równy kształt i pokroić na około 4 cm. kawałki, przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Paszteciki z wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem i piecz w temperaturze 180 C przez około 15-20 minut, aż będą zarumienione.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *