PASZTECIKI Z PIECZONYM KURCZAKIEM

Składniki:

Ciasto:

1 jajko

20 dag. margaryny

40 dag. mąki

6 łyżek zimnej wody

 sól

Farsz:

30 dag. pieczonego kurczak

10 dag. pieczarek

1 margaryn

2 żółtka

pieprz

1 białko

1 jajko

Wykonanie:

Ciasto:

 Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj margarynę i szczyptę soli posiekaj. Wlej wodę, wbij jajko, szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulę, włóż do lodówki na 30 minut.

Farsz:

Upieczonego kurczaka zmiel. Pieczarki oczyść, posiekaj. Margarynę stop na patelni, podsmaż pieczarki. Dodaj mięso i żółtka, podsmaż. Przypraw solą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj. Z połowy wytnij szklanką krążki. Z drugiej połowy również wytnij krążki, nieco mniejszą szklanką. Na większych krążkach ułóż farsz, przykryj mniejszymi krążkami. Brzegi posmaruj białkiem, zlep. Paszteciki posmaruj rozmąconym jajkiem. Ułóż na natłuszczonej blasze. Piecz 25 minut w temp. 200 C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *