Składniki:
1/2 kg. wieprzowiny
1/2 kg. wołowiny
25 dag .słoniny
30 dag. boczku surowego
25 dag. wątroby wieprzowej lub wołowej
4 jajka
wegeta
2 czerstwe bułeczki kajzerki
3 cebule
4 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
imbir
ostra papryka (sypka)
majeranek
tymianek
cząber
sól
pieprz
Tarta bułka( do wysypania formy)
Wykonanie:
Mięso zalać wodą, dodać wegety i gotować do miękkości. Gdy mięso będzie ugotowane, wyciągnąć i wystudzić.Wystudzone mięso zmielić w maszynce. Na patelni obsmażyć wątróbkę i cebulę, po obsmażeniu zmielić. Do zmielonego mięsa dodać zmiażdżony czosnek, zioła i przyprawy, namoczoną i odciśniętą bułkę, oraz surowe jajka. Doprawić do smaku i wyrobić farsz.Formę keksówkę do pasztetu wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć masę pasztetową wypełniając formę do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C.na 60 minut i piecz.Po przestygnięciu wyłożyć z formy.