Składniki:
25 dag. mięsa wołowego z kością
25 dag. łopatki wieprzowej
25 dag. kurczaka
25 dag. wątróbek drobiowych
25 dag. wędzonego boczku
kawałek selera
2 cebule
1 dag suszonych grzybów
4 jaja
sól
pieprz
2-3 listki laurowe
ziele angielskie
Wykonanie:
Mięso podlać dwiema szklankami wody i udusić razem z warzywami, grzybami i przyprawami. Pod koniec duszenia dodać wątróbkę. Następnie mięso wyjąć, przestudzić, oddzielić od kości, zemleć 2-3razy wraz z jarzynami i grzybami. Wywar z mięsa odstawić w chłodne miejsce. Do zmielonej masy dodać jaja i zastygły tłuszcz z wywaru (w razie potrzeby można też dolać trochę wywaru). Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Przełożyć do wąskich blach, wysmarowanych tłuszczem i posypanych tartą bułką. Piec godzinę w dobrze nagrzanym piekarniku 200 C.