Składniki:

 

25 dag. mięsa wołowego z kością

25 dag. łopatki wieprzowej

25 dag. kurczaka

25 dag. wątróbek drobiowych

25 dag. wędzonego boczku

kawałek selera

2 cebule

1 dag suszonych grzybów

4 jaja

sól

pieprz

2-3 listki laurowe

ziele angielskie

 

Wykonanie:

 

Mięso podlać dwiema szklankami wody i udusić razem z warzywami, grzybami i przyprawami. Pod koniec duszenia dodać wątróbkę. Następnie mięso wyjąć, przestudzić, oddzielić od kości, zemleć 2-3razy wraz z jarzynami i grzybami. Wywar z mięsa odstawić w chłodne miejsce. Do zmielonej masy dodać jaja i zastygły tłuszcz z wywaru (w razie potrzeby można też dolać trochę wywaru). Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Przełożyć do wąskich blach, wysmarowanych tłuszczem i posypanych tartą bułką. Piec godzinę w dobrze nagrzanym piekarniku 200  C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *