Składniki:
1 kurczak
3 marchewki
2 pietruszki
seler
30 dag. wątróbki drobiowej sparzonej
40 dag. boczku wędzonego
1 czerstwa bułka namoczona w mleku
natka pietruszki
2 jajka
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka majeranku
3 łyżeczki wegety
sól
pieprz
1/4 szklanki rosołu
20 dag. boczku wędzonego(do formy)
Chrzan z jajkiem:
18 dag.chrzanu
jajko
3 łyżki śmietany
2 łyżki majonezu
sól
pieprz
Wykonanie:
kurczaka ugotować z warzywami. Mięso oddzielić od kości. Przepuścić przez maszynkę z warzywami ,wątróbką, boczkiem i odciśniętą bułki pietruszką. Wbij jajka ,dodaj przyprawy rosół z gotowania kurczaka tyle by masa nie była za sucha w przeciwnym razie pasztet będzie się rozpadał. Dno foremki keksówki wyłóż plastrami boczku. piec 40 minut w 180 C. Podawać z chrzanem lub z jajkiem na twardo ,śmietaną i majonezem. Doprawić solą i pieprzem.