Składniki:

1 kurczak

3 marchewki

2 pietruszki

seler

30 dag. wątróbki drobiowej sparzonej

40 dag. boczku wędzonego

1 czerstwa bułka namoczona w mleku

natka pietruszki

2 jajka

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 łyżeczka imbiru

1 łyżeczka majeranku

3 łyżeczki wegety

sól

pieprz

1/4 szklanki rosołu

20  dag. boczku wędzonego(do formy)

Chrzan z jajkiem:

18 dag.chrzanu

jajko

3 łyżki śmietany

2 łyżki majonezu

sól

pieprz

Wykonanie:

kurczaka ugotować z warzywami. Mięso oddzielić od kości. Przepuścić  przez maszynkę z warzywami ,wątróbką, boczkiem i odciśniętą bułki pietruszką. Wbij jajka ,dodaj przyprawy    rosół z gotowania kurczaka tyle by masa nie była za sucha w przeciwnym razie pasztet będzie się rozpadał. Dno foremki keksówki wyłóż plastrami boczku. piec 40 minut w 180  C. Podawać z chrzanem lub z jajkiem na twardo ,śmietaną i majonezem. Doprawić solą i pieprzem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *