PASZTET Z ZIELONYM PIEPRZEM

Składniki:

 

50 dag. wieprzowiny

25 dag. wątróbki ? 50 dag

boczku

2 cebule

trochę natki

trochę estragonu, oraz tymianku

listek laurowy

20 ml. wódki lub koniaku

2 jajka

sól

5 dag. marynowanego zielonego pieprzu

kilka plastrów boczku do formy

Wykonanie:

Mięso, boczek i wątróbkę zemleć. Zmiksować razem alkohol  i zioła, cebule posiekać. Wymieszać zmielone mięso, zioła, cebule,  jajka, zielony pieprz, doprawić szczyptą soli oraz odrobiną zalewy z pieprzu. Piekarnik rozgrzać do 200 C. Formę wyłożyć plastrami boczku, nałożyć masę. Wierzch przykryć plastrami boczku, formę nakryć folią aluminiową. . Wstawić do dużego garnka z wodą całość umieścić w piekarniku i gotować 2,5 godziny. Zdjąć folię i ostudzić.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *