PASZTRT STAROPLOSKI

Składniki:

50 dag. cielęciny

50 dag. podgardla (lub boczku)

50 dag. tłustej wieprzowiny

40 dag. wątróbki cielęcej

5 jajek

1 duża cebula

8-10 suszonych grzybów

3 kromki bułki

listek laurowy

2-4 ziarenka pieprzu

2-4  ziarenka ziela angielskiego

1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 łyżka smalcu

1 łyżka tartej bułki

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Umyte grzyby namoczyć na noc, następnie ugotować. Pokrojone w grubą kostkę mięso obsmażyć krotko na tłuszczu, przełożyć do rondla, dodać pokrojoną w grube plastry cebulę, przyprawy korzenne, grzyby z wywarem, w którym się gotowały, dusić około 2 godziny pod przykryciem. Po zdjęciu z ognia wrzucić do rondla trzy kromki bułki, aby nasiąknęła sosem, zostawić do ostygnięcia. Wymoczoną w mleku wątróbkę dusić około 20 minut pod przykryciem. Przestudzone mięso i wątróbkę przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Wbić jajka, dodać sól, ziele i gałkę, dokładnie wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem, oprószyć bułką tartą, napełnić masą mięsną. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 40 minut na wolnym ogniu albo ugotować na parze.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *