Składniki:
50 dag. cielęciny
50 dag. podgardla (lub boczku)
50 dag. tłustej wieprzowiny
40 dag. wątróbki cielęcej
5 jajek
1 duża cebula
8-10 suszonych grzybów
3 kromki bułki
listek laurowy
2-4 ziarenka pieprzu
2-4 ziarenka ziela angielskiego
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka smalcu
1 łyżka tartej bułki
sól
pieprz
Wykonanie:
Umyte grzyby namoczyć na noc, następnie ugotować. Pokrojone w grubą kostkę mięso obsmażyć krotko na tłuszczu, przełożyć do rondla, dodać pokrojoną w grube plastry cebulę, przyprawy korzenne, grzyby z wywarem, w którym się gotowały, dusić około 2 godziny pod przykryciem. Po zdjęciu z ognia wrzucić do rondla trzy kromki bułki, aby nasiąknęła sosem, zostawić do ostygnięcia. Wymoczoną w mleku wątróbkę dusić około 20 minut pod przykryciem. Przestudzone mięso i wątróbkę przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Wbić jajka, dodać sól, ziele i gałkę, dokładnie wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem, oprószyć bułką tartą, napełnić masą mięsną. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 40 minut na wolnym ogniu albo ugotować na parze.