Składniki:
5 dużych pomidorów
1 mała cebula
2 ząbki czosnku,
6 dag masła lub margaryn
5 łyżek tartej bułki
2 jajka,
1/2 pęczka natki pietruszki
sól
pieprz
Wykonanie:
Skroić wierzchy pomidorów, łyżeczką wydrążyć miąższ i przetrzeć go przez sitko. Pomidory posolić, odwrócić, aby wyciekł nadmiar soku. Drobno pokroić cebulę, czosnek oraz natkę pietruszki. Na maśle podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać przecier z pomidorów, kilka minut razem gotować. Zestawić z ognia, dodać natkę pietruszki, tartą bułkę, sól, pieprz. Do przestudzonej masy wbić jaja i wymieszać.
Pomidory ułożyć w wysmarowanym naczyniu, napełnić przygotowanym nadzieniem, położyć na wierzchu po małym kawałeczku masła. Piec w mocno nagrzanym piekarniku. Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika, obficie
posypując zieleniną.