Składniki:
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
sól
pieprz
2 -3 ziarna ziela angielskiego
50 dag. pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
100 ml. śmietanki kremówki
15 dag. grubszego makaronu
natka pietruszki
Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, zalej 1,5 litra zimnej wody, zagotuj. Dodaj pieprz i ziele angielskie, gotuj około 1o minut ( Pieczarki pokrój w plasterki, a cebulę w kostkę. Pieczarki i cebulę przesmaż, na maśle. Duś, aż odparuje cały płyn. Dodaj do wywaru. Gotuj na małym ogniu 15-20 minut, dopraw do smaku. Zapraw śmietanką rozmieszaną z mąką zagotuj. Podawaj z makaronem, posypaną natką pietruszki.